Vragen over zakelijk rijden voor zzp’ers beantwoord
Als zzp’er kunnen de kilometers die u maakt met uw privéauto of bedrijfsauto flink oplopen. Veel zzp’ers zitten daarom met vragen over zakelijk rijden. Hierbij zijn zij vooral nieuwsgierig naar de financiële aspecten die eraan vastzitten. Vragen over onderwerpen zoals BTW, tankbonnen en brandstof komen regelmatig voorbij. Daarom vinden wij het hoog tijd om de meest gestelde vragen in dit artikel te beantwoorden.
Is er een verschil tussen zakelijk rijden met een privéauto en zakelijk rijden met een bedrijfsauto?
Zakelijk rijden betekent als zzp’er uw auto gebruiken voor uw bedrijf. Dit kunt u met zowel een privéauto als bedrijfsauto doen. Afhankelijk van u keuze kunt u verschillende kosten aftrekken bij het doen van uw belastingaangifte, zoals BTW en afschrijving. Daarnaast mag u voor zakelijke kilometers met uw privéauto, 19 cent per gereden kilometer in rekening brengen bij uw bedrijf. Rijdt u daarentegen met uw zakelijke auto ook meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijgt u te maken met bijtelling bij het doen van uw aangifte inkomstenbelasting.
Wat is de hoeveelheid BTW die ik kan aftrekken bij zakelijk rijden?
Bij een privéauto kunt u niet de BTW aftrekken van de aankoop van de auto, maar u kunt wel de BTW op reparaties, gebruikskosten en onderhoud aftrekken naar rato u de auto zakelijk rijdt. Aan de hand van het volgende voorbeeld wordt duidelijk gemaakt hoe dit precies werkt:
Stel u rijdt in een jaar 10.000 kilometer. Van deze 10.000 kilometer is 9.000 kilometer zakelijk. Dit is 90%, waardoor u ook 90% van de totale BTW bij onderhoud en brandstof mag terugvorderen.
Het werkt ongeveer hetzelfde met een auto van de zaak. Hierbij geldt alleen dat u ook bij aankoop de BTW mag aftrekken. Voor gemaakte privékilometers met deze auto betaalt u later de BTW weer terug. Dit kan aan de hand van een sluitende kilometerregistratie of met een vaste waarde van 2,7% over de cataloguswaarde.
Hoe werkt het terugvorderen van BTW op de brandstof?
Hiervoor zult u moeten beginnen met het bijhouden van een tankadministratie. De eisen van de Belastingdienst zijn hiervoor als volgt:
1. U kunt de kosten niet opvoeren als u contant betaalt. Ook niet als u in het bezit bent van een BTW-bon.
2. Als u met een tankpas betaalt, hoeft u de bonnen niet bij te houden. Hier krijgt u namelijk een gespecificeerde factuur bij waar de BTW op vermeld staat.
Het gebruik van een tankpas kan u dus een hoop administratie schelen op dit gebied.
Is het voor mij als zzp’er ook mogelijk om een auto te leasen?
Voor veel zzp’ers is het leasen van een auto interessant, aangezien dit gunstig is voor de liquiditeit. Bij Auto Nol Lease kunt u bijvoorbeeld terecht voor financial lease. Bij financial lease bent u zelf economisch verantwoordelijk als kredietnemer. Hier vallen dan ook onderhoud en verzekeringen onder. Nadat de laatste termijn betaald is, bent u officieel de eigenaar van de auto. De auto hoort daarom onder financial lease bij uw vermogen. Hierdoor heeft u ook recht op renteaftrek, afschrijving en bijvoorbeeld investeringsaftrek.
Leasen bij Auto Nol Lease
Bij Auto Nol Lease kunt u ook als zzp’er occasions leasen. Wij staan bekend om de persoonlijke aandacht die wij bieden en onze flexibiliteit. Kijk gerust eens rond op onze website om te ontdekken wat ons leaseaanbod is. U kunt altijd vrijblijvend contact opnemen als u geïnteresseerd bent in een auto die wij aanbieden.
« Terug naar het nieuwsarchief